Για ένα νέο επίπεδο σταθερότητας…

Άρθρο του Θάνου Χρονά

Η ελληνική κοινωνία βιώνει σήμερα μια δύσκολη κατάσταση αφού οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους. Προσωπικοί και οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί και η ανεργία έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή.

Παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν, επιβάλλεται να απορριφθεί η αδράνεια ως επιλογή και να ληφθούν αποφάσεις άμεσα.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει εύκολα ή γρήγορα. Η διαδικασία ανάκαμψης από το δύσκολο σήμερα στο ελπιδοφόρο αύριο, θα εξαρτηθεί και από εμάς τους ίδιους. Δεν αρκεί μόνο να βγούμε από το αδιέξοδο αλλά θα πρέπει αυτή η πορεία να είναι ανοδική. Για κάτι τέτοιο απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας από τις αντιλήψεις του χθες.

Είναι ξεκάθαρο επομένως ότι το πρόβλημα της χώρας εκτός από οικονομικό είναι και πολιτικό, αφού υπάρχει έντονη η έλλειψη διορατικότητας και βούλησης μεγάλης μερίδας του πολιτικού δυναμικού (κυβερνώντων ή μη) να δουν ή έστω να αφουγκραστούν τις αναγκαιότητες του κόσμου στην σημερινή πραγματικότητα φοβούμενοι κάθε φορά το πολιτικό κόστος.

Η κρίση αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Αυτογνωσία, ισονομία, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη είναι λέξεις που σε αυτή την περίοδο αποκτούν ιδιαίτερο νόημα.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις μακριά από σκοπιμότητες είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας. Η δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών πρέπει και μπορεί να εφαρμοστεί μέσω ενός απλού, κατανοητού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Όπως είναι γνωστό, στην χώρα μας ποτέ δεν υπήρξε φορολογική συνείδηση στις οικονομικές υποχρεώσεις μας για το κοινό καλό.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια συνεπής οικονομική πολιτική που στόχο θα έχει την εμπέδωση μιας θετικής προοπτικής στην καθημερινότητα των πολιτών. Χωρίς αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι αδύνατον να μιλάμε για αναδιανομή του πλούτου αφού κάθε προσπάθεια, μέχρι σήμερα, οικονομικού εξορθολογισμού έπλήττε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες προς όφελος μιας ελίτ ευημερούντων Ελλήνων. Χωρίς ικανή, παραγωγική και με κανόνες δημόσια διοίκηση, στο κομμάτι του φορολογικού ελέγχου, είναι αδύνατον να μιλάμε για επιτυχή σχέδιο ανάκαμψης της χώρας και πάταξης της φοροδιαφυγής.

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη να πιστέψει σε ένα νέο όραμα για να κοιτάξει το μέλλον με σιγουριά . Πρέπει και μπορεί να αποκτήσει ένα νέο επίπεδο ισορροπίας και σταθερότητας.

Ο Θάνος Χρονάς είναι πολιτικός επιστήμονας και ιδρυτικό μέλος της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.

Advertisements

About d. [cells/ideas]

Born in Athens, Greece, Dimitris Eleas – Δημήτρης Ελέας is a writer, (independent researcher) and (political activist). - - - At the moment, Book in focus, work in progress (novel) The Black Birds of Warsaw.
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.