Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων…

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                                                           24 Απριλίου 2013

9--4-thumb-large cartoon by v. papavasileiou

 

Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, συνεπώς και την ευθύνη της διάσωσής της και της εξόδου της από την κρίση, εμφανίζει ιδιαίτερα εσχάτως μια ανεύθυνη και διαλυτική εικόνα ασυνεννοησίας, σύγχυσης και ακυβερνησίας.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι με τη στάση τους και το δημόσιο λόγο τους επιδίδονται σε μικροκομματικές διευθετήσεις και ατελείωτους διαγκωνισμούς μεταξύ τους, πλειοδοτώντας για την πατρότητα του τάδε ή του δείνα μέτρου που προτείνεται, υιοθετείται ή νομοθετείται.

Δείχνουν να τους ενδιαφέρει περισσότερο η τήρηση της συμφωνημένης αναλογίας 5-2-1 στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και η παραμονή τους με κάθε τρόπο και μέσο στην εξουσία, προφασιζόμενοι ότι δήθεν ασχολούνται με τα προβλήματα της χώρας και των πληττόμενων πολιτών.

Η στάση τους αυτή προκαλεί κυβερνητική αρρυθμία και φαινόμενα αποσταθεροποίησης και ακυβερνησίας της χώρας, αλλά περισσότερο η στάση τους αυτή προκαλεί την κοινωνία που αναζητά λύσεις και ελπίδα.

Είναι περισσότερο από ορατό ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα παρουσιάσει, γιατί προφανώς δεν έχει, ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τα περισσότερα που γίνονται είναι αποσπασματικά ή παραπλανητικά και διακρίνονται από προχειρότητα.

Δεν υπάρχει επίσης κανένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα επαναφοράς της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας στην ομαλότητα. Ο μακρύτερος χρονικός ορίζοντας προγραμματισμού της κυβέρνησης δεν ξεπερνά κάθε φορά την επόμενη ‘’δόση’’.

Δεν μπορεί να εγγυηθεί με σαφήνεια στην ελληνική κοινωνία πότε θα ολοκληρωθεί το οδυνηρό ταξίδι της στην κρίση, πότε θα ξεκινήσει η ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας, η φορολογική της ελάφρυνση και η φορολογική δικαιοσύνη, η ρευστότητα στην αγορά και η λειτουργία του ανταγωνισμού, η πάταξη της φοροδιαφυγής και το τσάκισμα της γραφειοκρατίας.

Όσο αυτά δεν γίνονται τότε θα απαιτούνται συνεχώς και νέα μέτρα, με νέες μειώσεις ακόμη και μισθών και συντάξεων ή ακόμη και με κλείσιμο αναγκαίων δημοσίων υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία κοκ), προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των δημοσίων δαπανών στα όρια των συμφωνηθέντων στόχων.

Οι αντοχές όμως της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και μαζί εξαντλείται και η υπομονή, συνεπώς και η στήριξη στην κυβέρνηση, όλων όσων είχαμε σταθεί θετικά στην αναγκαιότητα να κυβερνηθεί η χώρα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ή ανέδειξε η κρίση.

 

Δημήτρης Τσιρώνης

Διευθυντής ΡΙΚΣΣΥ

Advertisements

About d. [cells/ideas]

Born in Athens, Greece, Dimitris Eleas – Δημήτρης Ελέας is a writer, (independent researcher) and (political activist). - - - At the moment, Book in focus, work in progress (novel) The Black Birds of Warsaw.
This entry was posted in Iστορία, Έλληνες, Ελλάδα, Πολιτική and tagged , , . Bookmark the permalink.