Κάν’ το όπως ο Σρέντερ…

Κάν’ το όπως ο Σρέντερ 

Του Θεοδόση Παπανδρέου Πέμπτη, 03 Ιανουάριος 2013 15:48

Σιωπηλά προχωρούν οι διαδικασίες για τη δόμηση του νέου κόμματος που οραματίζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά πάντα μέσα από τον διάλογο, όπως επιμένουν όσοι βρίσκονται πέριξ του πρώην υπουργού.

Βέβαιος ότι η συζήτηση για ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν πρόκειται να προχωρήσει είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες, δείχνοντας κυρίως τη ΔΗΜΑΡ, η οποία κρατά αποστάσεις προσπαθώντας να βολιδοσκοπήσει πρώτα την επιθυμία του κόσμου. Έτσι, έχει ξεκινήσει με σταθερά βήματα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ) να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα. Και ο ίδιος ο πρώην υπουργός έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα οριοθετώντας τις εξελίξεις στο διάστημα από τον ερχόμενο Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Μοναδικός λόγος για να μην προχωρήσει είναι αν οι συζητήσεις για τον σχηματισμό μίας ευρείας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης καρποφορήσουν.

«Δίχως φλυαρία αλλά με διάλογο, δίχως προσχήματα και υπεκφυγές μέσω προτάσεων “στρίβειν διά του αρραβώνος”, αλλά με τη δημιουργία κοινού χώρου και με ανοιχτά όλα, μα όλα τα θέματα, πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός νέου κόμματος. Η πορεία αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη», έγραψε ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα του κόμματός του.

«Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη σύγκλισης όλων των δυνάμεων, δικτύων και προσωπικοτήτων του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Με συλλογικές διαδικασίες, οφείλουμε να καταλήξουμε στη διαμόρφωση θέσεων άμεσης δράσης, στη διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών μετώπων σύγκρουσης και, στο τέλος, με δημοκρατικές διαδικασίες, να αναδειχθεί η συλλογική ηγεσία και ο πρόεδρος. Αυτά είναι τα ζητούμενα με τη σειρά της σημασίας τους», είναι η ακριβής περιγραφή της πορείας για το νέο κόμμα όπως ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος την έχει δώσει. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δεν αποκλείεται –είτε πριν το καλοκαίρι, είτε αμέσως μετά– το νέο κόμμα να προχωρήσει σε ανοικτό συνέδριο σε συνεργασία με άλλα κόμματα με στόχο την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας.

Το «πρότυπο» 

Τι εννοεί, όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος όταν αναφέρεται στη σοσιαλδημοκρατία, την οποία πολλοί ταυτίζουν με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα; Την απάντηση δίνει ο Δημήτρης Ελέας, μέλος της πολιτικής κίνησης:
«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη εγκατέλειψε την αντικαπιταλιστική στοχοθεσία (…) κέρδισε την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης (;) άσκησε επανειλημμένα την εξουσία σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης (…) και η όποια γοητεία άσκησε οφείλεται στην ικανότητά της να υλοποιεί πολιτικές που την καθιέρωσαν ως την κοινωνική Αριστερά». 
Ποιο είναι, όμως, το αντίθετο της σοσιαλδημοκρατίας; «O υποτιθέμενος κυριότερος ανταγωνιστής (…) της είναι: ο άκρατα νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός (…). Όλοι ξέρουμε- βιώνουμε την κρίση στην οποία μας έχει οδηγήσει σήμερα ο καπιταλισμός, που βάζει τις αγορές πάνω από τους ανθρώπους… Tο δράμα της κρίσης εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, υπάρχει κρίση και στο κεφάλαιο (συνεχίζεται από το 2008), στην αγορά εργασίας, και στο ψυχικό απόθεμα των ανθρώπων. Kαι αυτή η κρίση έχει μεγαλώσει μέσα στις ελληνικές συνθήκες του απότομου πλουτισμού, της απότομης φτωχοποίησης, του ατομικισμού και του καταναλωτισμού…» Η εικόνα περί σοσιαλδημοκρατίας ταυτίζεται με την περίοδο του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία, όπου όπως σημειώνεται οι μεταρρυθμίσεις τότε έκαναν τη Γερμανία σήμερα παντοδύναμη. «Η σοσιαλδημοκρατία έκανε τη Γερμανία πανίσχυρη, επίσης τη Δανία», είναι η άποψη που εκφέρεται.

Δεκαετής σχεδιασμός για την οικονομία 

Στην πολιτική ατζέντα της ΡΙΚΣΣΥ κορυφαία θέση κατέχει ο δεκαετής σχεδιασμός για όλους τους τομείς της οικονομίας. Το ερώτημα που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι: ναι ή όχι αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις για να ξαναοργανωθεί το ελληνικό κράτος; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τη γεωργία; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τη ναυτιλία; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τον τουρισμό; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για την ηλιακή ενέργεια; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τους σιδηρόδρομους, ώστε όλες οι γραμμές να ξαναλειτουργήσουν; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για τους υδρογονάθρακες; Χρειάζεται ναι ή όχι δεκαετής σχεδιασμός για την παιδεία και πολλά άλλα κύρια ζητήματα; Ο ίδιος δε ο Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνει σχετικά: 

«Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με ριζοσπαστική βούληση είναι ο πολιτικός σχηματισμός που λείπει από την Ελλάδα. Το διαπιστώνει και η απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει α) επιμονή στη Δημοκρατία. Όχι στην ευδαίμονα, αλλά τη Δημοκρατία της ανάγκης, για την περίοδο της κρίσης. β) Κοινωνική αναδιανομή. Δηλαδή δικαιοσύνη μέσω του κοινωνικού κράτους, που πρέπει να λειτουργεί όχι για το προσωπικό ή τους προμηθευτές του, αλλά για τους φτωχούς, τους ασθενείς, τους ασφαλισμένους. γ) Ρύθμιση της αγοράς μέσω της αναβάθμισης της επιτροπής ανταγωνισμού και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, οι οποίες ποτέ δεν λειτούργησαν με πραγματικούς όρους.
»Και πάνω απ’ όλα, επιμονή στην υποστήριξη της εθνικής διάρκειας. Είναι χρέος μας, πρωτεύον αυτό, όπως ήταν και θα είναι όλων των γενεών των Ελλήνων. Αυτές είναι οι αναγκαίες πολιτικές. Δίχως φλυαρία αλλά με διάλογο, δίχως προσχήματα και υπεκφυγές μέσω προτάσεων – “στρίβειν διά του αρραβώνος”, αλλά με τη δημιουργία κοινού χώρου και με ανοιχτά όλα μα όλα τα θέματα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός νέου κόμματος. Η πορεία αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ που ιδρύσαμε αυτή την προοπτική θα υπηρετήσει».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου http://www.iapopsi.gr/ 

Advertisements

About d. [cells/ideas]

Born in Athens, Greece, Dimitris Eleas – Δημήτρης Ελέας is a writer, (independent researcher) and (political activist). - - - At the moment, Book in focus, work in progress (novel) The Black Birds of Warsaw.
This entry was posted in Πολιτική, Kοινωνία and tagged , , . Bookmark the permalink.