ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ – ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ

Toυ Κώστα Χατζηαντωνίου

Υποκύπτω στον πειρασμό μιας “λίστας δέκα βιβλίων” με την υστεροβουλία ενός σχολίου που θέλω να κάνω. Κατ’ αρχάς η λίστα (με αλφαβητική σειρά):

Τ. Αθανασιάδης – Πανθέοι.
Η. Βενέζης – Γαλήνη.
Γ. Θεοτοκάς – Αργώ.
Ν. Καζαντζάκης – Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.
Μ. Καραγάτσης – Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν.
Σ. Μυριβήλης – Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια.
Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος – Αστροφεγγιά.
Αλ. Παπαδιαμάντης – Οι έμποροι των εθνών.
Κ. Πολίτης – Λεμονόδασος.
Α. Τερζάκης – Η μενεξεδένια πολιτεία.
Τα βιβλία αυτά, Ελλήνων συγγραφέων, που χάρηκα στα μαθητικά μου χρόνια (μαζί, φυσικά, με πολλά άλλα ξένων συγγραφέων) έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, πέρα από το ότι τα επτά εξ αυτών ανήκουν στη γενιά του Τριάντα (να η αιτία λοιπόν της αγάπης μου σε αυτήν…): όλα έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεοπτική τους μεταφορά. Ναι, τότε, στην “επάρατη περίοδο” 1974- 1981, που υπήρχε μόνο κρατική ραδιοτηλεόραση, με διευθυντές σαν τον Δ. Χόνδρο, τον Γ. Λάμψα, τον Δ. Χορν, τότε που υπήρχε κρατικό (τρίτο) ραδιόφωνο με τον Μ. Χατζιδάκι και υπουργοί Πολιτισμού σαν τον Κ. Τρυπάνη. Οι συγκρίσεις με την εποχή της τηλεοπτικής ιδιωτείας και γενικότερα οι σκέψεις για την κατάντια της αστικής παράταξης σε αυτόν τον τόπο από τότε, προκύπτουν νομίζω αβίαστα.

Πηγή: το fb του Κώστα Χατζηαντωνίου

 

Advertisements

About d. [cells/ideas]

Born in Athens, Greece, Dimitris Eleas – Δημήτρης Ελέας is a writer, (independent researcher) and (political activist). - - - At the moment, Book in focus, work in progress (novel) The Black Birds of Warsaw.
This entry was posted in βιβλίο & βιβλια and tagged , , , . Bookmark the permalink.