Ένα vakxikon… βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Εγκαίνια: Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Εγκαίνια του Βιβλιοπωλείου του Βακχικόν, Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Κι έφτασε η ώρα των εγκαινίων! Το Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 και αφού διαπίστωσε ότι αντέχει αλλά και αντέχεται από το… κλίμα του κέντρου της Αθήνας, πραγματοποιεί και σας προσκαλεί στα εγκαίνια του, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, από τις 18.00 το απόγευμα κι εντεύθεν, με “βακχικά” ποτά και πλούσιο μπουφέ, με περισσότερους από 45 ποιοτικούς τίτλους στις προθήκες του αλλά και με μουσικές από τη Vakxikon Radio Playlist.

Στο κέντρο της Αθήνας, Ασκληπιού 17, μετακομίζουν και ετοιμάζονται να υποδεχτούν το βιβλιόφιλο κοινό οι εκδόσεις Vakxikon.gr, κουβαλώντας όλους τους παλιούς και νέους τίτλους των βιβλίων τους. Οι εκδόσεις διαθέτουν ένα ετήσιο εκδοτικό πρόγραμμα 30 τίτλων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποίησης, δοκιμίου, θεατρικού έργου και παιδικού βιβλίου, που κυκλοφορούν σε έντυπη και ψηφιακή έκδοση. Φέτος έγιναν επισήμως δυο ετών αν και είχαν ήδη έναν χρόνο εκδοτικής παρουσίας αποκλειστικά ψηφιακών βιβλίων. Ο άνθρωπος πίσω από τις εκδόσεις Vakxikon, Νέστορας Πουλάκος, μιλάει στο tvxs.gr για την έμπνευση στα χρόνια της κρίσης και τη λογοτεχνική σωτηρία της ψυχής.

Μιλήστε μας για το τελευταίο βιβλίο των εκδόσεων…

Θα απαντήσω από τη μεριά του εκδότη: Το τελευταίο βιβλίο που εκδώσαμε στο Βακχικόν, είναι δυο νουβέλες του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα Μιγέλ ντε Ουναμούνο «Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας»/«Η θεία Τούλα», σε μετάφραση Τάσου Ψάρρη. Δυο σπάνιες και ουσιαστικές ιστορίες από το Μεσοπόλεμο, που είχαν να μεταφραστούν και να κυκλοφορήσουν πολλές δεκαετίες στην ελληνική αγορά. Μέσα από αυτές, ο αναγνώστης μπορεί να συναντήσει το μεγαλείο της ψυχής και την δύναμη της αγάπης, πάντοτε μέσα από τις τολμηρά υπαρξιακές αφηγήσεις του σημαντικού αυτού συγγραφέα.

Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;

Η κρίση γεννά δύναμη και θα ήταν τουλάχιστον απογοήτευση αν γεννούσε ήττες και μιζέριες. Μπορεί οι καθημερινότητες να διαφέρουν – άλλοτε είναι αισιόδοξες και άλλοτε μας πετούν στα Τάρταρα – όμως ο καθένας από το πόστο του οφείλει να παλέψει το «τέρας» μέχρις εσχάτων ώστε να δημιουργήσει και να επιβιώσει. Εμείς στο Βακχικόν προσπαθούμε καθημερινά, πάρα τις ομολογημένες αντιξοότητες, να επιλέγουμε και να εκδίδουμε ποιοτικά βιβλία, πάντοτε καλαίσθητα και φροντισμένα. Στο περιοδικό και στο ραδιόφωνο να προσφέρουμε στο κοινό ουσιαστική ύλη και αισιόδοξες εκπομπές – τροφή για σκέψη. Έχω την αίσθηση ότι προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν θα είχε νόημα το αντίθετο άλλωστε.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Μέχρι που διάβασα το Βακχικόν του Κ.Π. Καβάφη γέμιζε τις μέρες και τις νύχτες μου με εκατοντάδες βιβλία. Μετά από αυτό το ποίημα αποφάσισα ότι τα βιβλία αυτά θέλω να τα γράψω, να τα παρουσιάσω στο κοινό, να τα εκδώσω. Πρώτα ως νεοσσός συγγραφέας, μετά ως δημοσιογράφος, τώρα ως εκδότης. Νομίζω ότι καταλήγοντας στο τελευταίο, μαζί με τους συνεργάτες μου Στράτο Προύσαλη και Νίκο Μπίνο θαυμάζουμε τα «λογοτεχνικά» παιδιά μας, που ήδη καταλαμβάνουν και το δεύτερο ράφι της μεγάλης βιβλιοθήκης στα γραφεία μας.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Λίγα, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να «σώσουν» την ψυχή μας από την άβυσσο της κατάθλιψης, της απογοήτευσης και της παραίτησης. Αυτά που έχω εντοπίσει είναι: μια ουσιαστική αγάπη, οι ευγενικοί φίλοι, μια έντονη ταινία και ένα καλό βιβλίο. Ειδικά για το τελευταίο δεν χωράει καμία αμφιβολία: πολλές φορές έχω βγει από μια ανάγνωση καλύτερος άνθρωπος και βλέπω τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά. Αν μη τι άλλο, είναι ένα κέρδος ανεκτίμητο.

Τα επόμενα σχέδιά σας;

Καταρχάς, ετοιμάζουμε τα νέα μας γραφεία – βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Vakxikon.gr, στην οδό Ασκληπιού 17, στο κέντρο της Αθήνας. Λίγα βήματα από την «Πολιτεία», στη συμβολή με την οδό Σόλωνος, μπορούν οι αναγνώστες – φίλοι μας να επισκέπτονται τον χώρο καθημερινά 10.00 -18.00, και το Σάββατο 10.00 -15.00, για να γνωριστούμε και να διαβάσουν νέους και παλιούς τίτλους μας.

Επίσης, έως το τέλος του μήνα θα κυκλοφορήσει το 27ο τεύχος του περιοδικού Vakxikon.gr με πλούσια ύλη, όπως κάθε φορά τα τελευταία επτά χρόνια. Καθώς και δυο εξαίσιες ποιητικές συλλογές: «Κενό αέρος» του Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου και «Γιατί η ποίηση δεν είναι νανούρισμα, η ποίηση είναι σάλπισμα!» της Μαριάννας Γιαννουράκου.

Έως το τέλος του χρόνου, το μέχρι στιγμής εκδοτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει τη νουβέλα του Ουίλλιαμ Μπλέηκ «Ένα νησί στο φεγγάρι», σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, και το χιουμοριστικό βιογραφικό λεξικό «Ποιος ήταν ποιος; 5000 π.Χ.-1914 μ.Χ.: Βιογραφικό λεξικό επιφανών & επίδοξων διασημοτήτων» του Ίργουιν Λ. Γκόρντον, σε μετάφραση Μιχάλη Παπαντωνόπουλου. Τέλος, τις νέες ποιητικές συλλογές της Μαρίας Κατσοπούλου, της Αφροδίτης Κυριάκη και της Ειρήνης Περδικάρη, καθώς και την πρώτη ποιητική συλλογή του Κλεομένη Παπαϊωάννου.

Πηγή: tvxs.gr

Advertisements

About d. [cells/ideas]

Born in Athens, Greece, Dimitris Eleas – Δημήτρης Ελέας is a writer, (independent researcher) and (political activist). - - - At the moment, Book in focus, work in progress (novel) The Black Birds of Warsaw.
This entry was posted in βιβλίο & βιβλια and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.