Γιατί το κόμμα Παπανδρέου τους συμφέρει όλους

Της Μαρίας Προκομένου*

Πέρα από διάφορες σκέψεις που η δημιουργία ενός νέου κόμματος προκαλεί, μήπως τελικά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (Το Κίνημα, και όχι ΚΙΔΗΣΟ) τους συμφέρει όλους μέσα στο πολιτικό φάσμα; Γιατί τόσοι Έλληνες, πολιτικοί ή και πολίτες, «αγαπάνε να μισούν» και να χτυπάνε τον Γιώργο Παπανδρέου; Ακούσατε τις ερωτήσεις που του έκανε η Μαρία Χούκλη; Εμμέσως πλην σαφώς, η Χούκλη «βοηθάει» Το Κίνημα, όπως και η συντομογραφία ΚΙΔΗΣΟ.

Το Κίνημα συμφέρει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, δεν έχει πάρει ακόμη τα μαθήματά του από την κρίση, αλλά πρωτίστως τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το αλαζονικό ΠΑΣΟΚ κουνάει ακόμη το δάκτυλο σαν κόμμα του 40% ενώ είναι του 4%. Το μετά 2011 ΠΑΣΟΚ δε χτύπησε καθόλου τον Κώστα Καραμανλή για τις αστοχίες μεταξύ 2004-9, εν αντιθέσει σε κάποιο βαθμό στοχοποίησε τον ίδιο τον Παπανδρέου και, αυτή η τακτική έκανε τον Σαμαρά σαν πρωθυπουργό να φαντάζει ως χρυσοδάκτυλος. To ΠΑΣΟΚ κλείνει σιγά-σιγα τον ιστορικό του κύκλο, αν δεν τον έχει κλείσει ήδη.

Συμφέρει τη ΝΔ, διότι, Το Κίνημα θα συσπειρώσει τους παπανδρεϊκούς και έτσι, θα κόψει ποσοστά από το ΣΥΡΙΖΑ και θα περιορίσει την αναμενόμενη εκλογική του επιτυχία. Συμφέρει τη ΝΔ για να μη βρεθεί στα χνάρια ποσοστών του ΠΑΣΟΚ το 2012. Η ΝΔ «έχει επίγνωση» ότι παρέδωσε το 2009 με επίσημο έλλειμμα στο 5% και στο τέλος της ίδιας χρονιάς έκλεισε πάνω από 15%, έτσι έκτοτε αντιμετωπίζει τον Παπανδρέου με φονικό σνομπισμό.

Συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ Το Κίνημα, διότι θα περιορίσει τη δυναμική που φαίνεται να έχει Το Ποτάμι, ιδίως σε ηλικίες κάτω των τριάντα. Το Κίνημα, αρκετοί εκτιμούν πως θα σαρώσει στο κέντρο. Το ιστορικό όνομα Παπανδρέου παραπέμπει στο κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, μπορεί να αναγνώσει την πολυδιάσπαση του κέντρου ως δική του επιτυχία.

Συμφέρει Το Ποτάμι που ξεκίνησε καλά, διότι υποσχέθηκε «πολιτική χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς». Έφερε νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις, νέα αντίληψη στη χρηματοδότηση των κομμάτων που δυστυχώς χλευάστηκαν. Έχει όμως εξελιχθεί με γοργό ρυθμό σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα με τα «κλασικά προβλήματα των ελληνικών κομμάτων». Έχει μαζέψει τους «επαγγελματίες πολιτικούς» που έδιωξαν οι άλλοι.

Συμφέρει το ΚΚΕ, που έχει μια αδυναμία στις παλιές δοκιμασμένες ιδέες. Ίσως να είναι το μόνο κόμμα που ούτε κερδίζει, ούτε χάνει από Το Κίνημα. Το ΚΚΕ είναι ένα «σαιξπηρικό κόμμα» που δεν έχει το τέλος μιας σεξπηρικής τραγωδίας (που στο τέλος όλοι πεθαίνουν!), ίσως γιατί, οι θέσεις του σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ότι η εγχώρια ολιγαρχία υποφορολογείται και φοροαπαλάσσεται αποδείχτηκαν προφητικές.

Συμφέρει τους ΑΝΕΛ που έχουν μία αδυναμία στη γραφικότητα. Και για αυτούς ο Παπανδρέου είναι κόκκινο πανί. Επίσης το βράδυ των εκλογών ο προβολέας θα είναι στραμμένος πάνω στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ως «ο βενιαμίν» από την οικογένεια των κόμματων που συμμετέχουν στις εκλογές.

Συμφέρει τη ΔΗΜΑΡ –κόμμα καρυδότσουφλο πλέον– διότι κάποιοι ψηφοφόροι της ως υπεύθυνοι αριστεροί, που απώλεσαν κάθε υπευθυνότητα, θα ψηφίσουν Το Κίνημα.

Για τη Χρυσή Αυγή δε χρειάζεται να γίνει λόγος εδώ.

Συμφέρει στο τέλος τους παπανδρεϊκούς που ένιωθαν ασφυξία και «κόλαση του Δάντη» στο ΠΑΣΟΚ υπό την ρωμαϊκή ηγεσία του Βενιζέλου. Και στο τέλος συμφέρει τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο, έχουν ξανά υποτιμήσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με τις σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος, έγινε το αλεξικέραυνο της πτώχευσης –όχι στα χαρτιά, αλλά στην πραγματικότητα–  διότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί πλέον από τις αγορές. Έγινε και το αλεξικέραυνο για τα συσσωρευμένα λάθη δεκαετιών. Μέχρι τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι είναι ικανός ηγέτης, έχει ήθος και είναι ένας έντιμος πολιτικός άνδρας. Με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κάνει μια νέα αρχή. Όλοι οι δημοκράτες, οι αριστεροί και οι σοσιαλιστές κάνουμε μια νέα αρχή. Πάμε στις κάλπες…

 Μαρία Προκομένου σπούδασε στην Αμερική κοινωνιολογία και δημοσιογραφία και είναι ιδιωτικός υπάλληλος. 

Advertisements

About d. [cells/ideas]

Born in Athens, Greece, Dimitris Eleas – Δημήτρης Ελέας is a writer, (independent researcher) and (political activist). - - - At the moment, Book in focus, work in progress (novel) The Black Birds of Warsaw.
This entry was posted in Πολιτική and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.